Effect of Temperature, Concentration, and Type of Plasticizer on Edible Pectin Film Characteristics of Mango Peel (Mangifera indica L.)
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
A. N. A.J, B. A. Harsojuwono, And I. W. Arnata, “Pengaruh Jenis Dan Konsentrasi Bahan Pemlastis Terhadap Bioplastik Glukomanan,†J. Rekayasa Dan Manaj. Ind., Vol. 9, No. 1, Pp. 75–84, 2021.
T. Bourtoom, “Edible Films And Coatings : Characteristics And Properties,†Int. Food Res. J., Vol. 15, No. 3, Pp. 237–248, 2008.
R. Nurdiani, H. S. Yufidasari, And J. S. Sherani, “Karakteristik Edible Film Dari Gelatin Kulit Ikan Kakap Merah ( Lutjanus Argentimaculatus ) Dengan Penambahan Pektin,†Jphpi, Vol. 22, No. 1, 2019.
R. Krisnadi, Y. Handarni, And K. Udyani, “Pengaruh Jenis Plasticizer Terhadap Karakteristik Plastik Biodegradable Dari Bekatul Padi,†Semin. Nas. Sains Dan Teknol. Terap. Vii, No. 100, Pp. 125–130, 2019.
I. Lesmana, A. Ali, And V. S. Johan, “Variasi Konsentrasi Pektin Kulit Durian Terhadap Karakteristik Fisik Dan Mekanik Edible Film Dari Pati Ubi Jalar Ungu,†Jom Faperta, Vol. 4, No. 2, P. 656, 2017.
D. M. Amaliyah, “Pemanfaatan Limbah Kulit Durian ( Durio Zibethinus ) Dan Kulit Cempedak ( Artocarpus Integer ) Sebagai Edible Film,†J. Ris. Ind. Has. Hutan, Vol. 6, No. 1, Pp. 27–34, 2014.
N. Febriyanti, M. Wiharto, And Lahming, “Pengaruh Lama Pengeringan Dan Berbagai Jenis Gula Terhadap Kualitas Manisan Tomat (Lycopersium Esculentum),†J. Pendidik. Teknol. Pertan., Vol. 4, No. 1, Pp. 86–94, 2018.
A. S. Injilauddin, M. Lutfi, And W. A. Nugroho, “Pengaruh Suhu Dan Waktu Pada Proses Ekstraksi Pektin Dari Kulit Buah Nangka ( Artocarpus Heterophyllus ),†Jurrnal Keteknikan Pertan. Trop. Dan Biosist., Vol. 3, No. 3, Pp. 280–286, 2015.
Nurmila, Nurhaeni, And A. Ridhay, “Waktu, Ekstraksi Dan Karakterisasi Pektin Dari Kulit Buah Mangga Harumanis (Mangifera Indica L.) Berdasarkan Variasi Suhu Dan Waktu,†J. Ris. Kim., Vol. 5, No. April, Pp. 58–67, 2019.
S. Sutono, Budidaya Tanaman Mangga (Mangifera Indica). Bogor: Balai Penelitian Tanah Badan Penelitian Dan Pengembangan Pertanian, 2008.
D. Huri And F. C. Nisa, “Pengaruh Konsentrasi Gliserol Dan Ekstrak Ampas Kulit Apel Terhadap Karakteristik Fisik Dan Kimia Edible Film. The Effect Of Glycerol And Apple Peel Waste Extract Concentration On Physical And Chemical Characteristic Of Edible Film,†Pangan Dan Agroindustri, Vol. 2, No. 4, Pp. 29–40, 2014.
G. I. Olivas And G. V Barbosa-Canovas, “Alginate-Calcium Films: Water Vapour Permeability And Mechanical Properties As Affected By Plasticizer And Relative Humidity,†Lwt-Food Sci. Technol., Vol. 41, No. 2, Pp. 359–366, 2008.
N. Imanningsih, “Profil Gelatinisasi Beberapa Formulasi Tepung-Tepungan Untuk,†Panel Gizi Makan, Vol. 35, No. 1, Pp. 13–22, 2012.
T. H. Mchugh, R. Avena-Bustilos, And J. M. Krochta, “Hydrophilic Edible Films: Modified Procedure For Water Vapor Permeability And Explanation Of Thickness Effects,†J. Food Sci., Vol. 58, No. 4, Pp. 899–903, 1993.
A. J. W. S. Sitompul And E. Zubaidah, “Pengaruh Jenis Dan Konsentrasi Plasticizer Terhadap Sifat Fisik Edible Film Kolang Kaling ( Arenga Pinnata ) The Influence Of The Type And Concentration Of Plasticizer Toward The Physical Characteristic Of Edible Film From Palm Fruit (Arenga Pinnata),†Vol. 5, No. 1, Pp. 13–25, 2017.
F. Yulistiani, N. Khairunisa, And R. Fitiana, “The Effect Of Glycerol Concentration And Breadfruit Flour Mass On Edible Film Characteristics,†J. Phys. Conf. Ser., Vol. 1450, No. 1, 2020.
M. F. Carvera Et Al., “Solid State And Mechanical Properties Of Aqueous Chitosan Amylase Starch Films Plasticized With Polyols,†Apps Pharm. Sci. Technol, Vol. 5, No. 1, Pp. 1–6, 2004.
P. Haryanti, R. Setyawati, And R. Wicaksono, “Pengaruh Suhu Dan Lama Pemanasan Suspensi Pati Serta Effect Of Temperature And Time Of Heating Of Starch And Butanol Concentration On The Physicochemical,†Agritech, Vol. 34, No. 3, Pp. 308–315, 2014.
F. J. Polnaya, N. D. J. Alfons, And A. Souripet, “Karakteristik Edible Film Komposit Pati Sagu Molat-Pektin,†Bul. Palma, Vol. 20, No. 2, Pp. 111–118, 2019, Doi: 10.21082/Bp.V20n2.2019.111-118.
A. Rifqiani, R. Desnita, And S. Luliana, “Pengaruh Penggunaan Peg 400 Dan Gliserol Sebagai Plasticizer Terhadap Sifat Fisik Sediaan Patch Ekstrak Etanol Herba Pegagan,†J. Mhs. Farm. Fak. Kedokt. Untan, Vol. 4, No. 1, Pp. 1–10, 2019.
Y. Darni And H. Utami, “Studi Pembuatan Dan Karakteristik Sifat Mekanik Dan Hidrofobisitas Bioplastik Dari Pati Sorgum,†J. Rekayasa Kim. Lingkung., Vol. 7, No. 4, Pp. 88–93, 2009.
T. I. Sari, H. P. Manurung, And F. Permadi, “Pembuatan Edible Film Dari Kolang Kaling,†J. Tek. Kim., Vol. 15, No. 4, Pp. 27–35, 2008.
V. Andriasty, D. Praseptiangga, And R. Utami, “Pembuatan Edible Film Dari Pektik Kulit Pisang Raja Bulu (Musa Sapientum Var Paradica Baker) Dengan Penambahan Minyak Atsiri Jahe Emprit (Zingebir Officinalle Var. Amarum) Dan Aplikasinya Pada Tomat Cherry (Lycopersiconesculentum Var. Cerasiforme),†J. Teknosains Pangan, Vol. 4, No. 4, Pp. 1–7, 2015.
W. Murdianto, “Sifat Fisik Dan Mekanik Edible Film Eksrak Daun Janggelan,†J. Agrosains, Vol. 18, No. 3, Pp. 1–10, 2005.
DOI: http://dx.doi.org/10.26555/chemica.v9i1.20540
Refbacks
- There are currently no refbacks.
View CHEMICA stat
This work is licensed under a Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.