Hubungan antara Higiene Sanitasi Pedagang dengan Keberadaan Bakteri Escherichia Coli pada Milkshake

Yogi Sandika, Surahma Asti Mulasari

Abstract


Background: Food including beverages is one of the basic human needs. The high level of human need for water as a beverage makes the producers compete to create innovative products of quality to meet those needs. One of the beverage products is Milkshake. Milkshake is a type of drink that is in great demand with the main ingredients of milk with various flavors and. Because serving milkshakes in cold if unsuitable sanitary hygiene treatment will allow contamination by bacteria especially Escherichia coli (E.coli). Purpose of this research was to know hygiene sanitation relationship of merchant with existence of E.coli in milkshake. Method: Research with observational analytic with cross sectional design. The sampling technique used total sampling with 34 respondents. The research instrument was cheklist to beverage handlers (respondens) sanitation and milkshake. Processing techniques and data analysis with chi square statistical test. Results: Fom the 34 samples taken, 94.1% of the samples are positively containing E.coli. The result of chi-square test with an alpha 0f 5% indicates that the behavior of beverage handlers with the presence of E.coli that are p value 0.037 (Ho is rejected), p value of water sanitary condition: 0.027 (Ho is rejected), p value of tools sanitary conditions: 0.037 (Ho is rejected) and p value for place sanitary condition: 1.000 (Ho received). Conclusion: There was a relationship between the behavior or beverage handlers, the sanitary conditions of water an equipment with the precence of E.coli because p<α=0.05. There was not relationship between the sanitation conditions of place with the presence of intestinal E.coli because of p>α=0.05.

Keywords


escherichia coli; hygiene; milkshake; sanitation

Full Text:

PDF

References


Amrina E, Fajrah N. Analisis Ketidaksesuaian Produk Air Minum dalam Kemasan di PT Amanah Insanillahia. J Optimasi Sist Ind. 2016 Apr 20;14(1):99–115.

Purnawijayanti HA. Sanitasi Higiene dan Keselamatan Kerja dalam Pengolahan Makanan. Yogyakarta: Kanisius; 2001. 76,80.

Yunus SP. Hubungan Personal Higiene dan Fasilitas Sanitasi dengan Kontaminasi Escherichia Coli Pada Makanan di Rumah Makan Padang Kota Manado Dan Kota Bitung. JIKMU. 2015;5(3):210–20.

Dinas Kesehatan Daerah Istimewa Yogyakarta. Profil Kesehatan DI Yogyakarta Tahun 2017. 2018.

Ningsih R. Penyuluhan Hygiene Sanitasi Makanan dan Minuman, Serta Kualitas Makanan yang Dijajakan Pedagang di Lingkungan SDN Kota Samarinda. KEMAS J Kesehat Masy. 2014;10(1):64–72.

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. Keputusan Menteri Kesehatan Republik Indonesia No. 942/MENKES/SK/VII/2003, Tentang Persyaratan Higiene Sanitasi Makanan Jajanan. 2003.

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. Keputusan Menteri Kesehatan Republik Indonesia No. 1096/MENKES/PER/VI/2011, Tentang Higiene Sanitasi Jasa Boga. 2011.

Notoatmodjo S. Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta; 2010. 181-183 p.

Antara S, Gunam IBW. Dunia Mikrobiologi (Bahaya Mikrobiologis pada Makanan). Denpasar: Pusat Kajian Keamanan Pangan Uniersitas Udayana; 2002.

Isnawati I. Hubungan Higiene Sanitasi Keberadaan Bakteri Coliform dalam Es Jeruk di Warung Makan Kelurahan Tembalang Semarang. J Kesehat Masy Univ Diponegoro. 2012;1(2):1005–17.

Lestari DP, Nurjazuli N, D YH. Hubungan Higiene Penjamah dengan Keberadaan Bakteri Escherichia coli Pada Minuman Jus Buah di Tembalang. J Kesehat Lingkung Indones. 2016 Jan 21;14(1):14–20.

Suriadi S, Husaini H, Marlinae L. Hubungan Hygiene Sanitasi dengan Kualitas Bakteriologis Depot Air Minum (DAM) di Kabupaten Balangan. J Kesehat Lingkung Indones. 2016 Apr 14;15(1):28–35.

Enjelina W, Purba MS, Erda Z. Faktor Higiene Sanitasi yang Berhubungan dengan Kualitas Bakteriologi Air Minum Isi Ulang di Kota Tanjungpinang. J Kesehat Masy Andalas. 2017;11(1):33–8.

Atmiati WD. Faktor-faktor yang Berhubungan dengan Keberadaan Bakteri Escherichia Coli pada Jajanan Es Buah yang Dijual di Sekitar Pusat Kota Temanggung. J Kesehat Masy Univ Diponegoro. 2012;1(2):1047–53.

Badan Pengawas Obat dan Makanan Republik Indonesia. Laporan Tahunan 2013 Badan Pengawas Obat dan Makanan RI. Jakarta; 2013.

Nur J, Winarsih DA. Identifikasi Bakteri Escherichia Coli pada Es Batu di Wilayah Bojong Raya, Cengkareng Jakarta. J Wiyata Penelit Sains Dan Kesehat. 2018 Jan 5;4(2):151–6.

Kurniasih RP, Nurjazuli N, D YH. Hubungan Higiene dan Sanitasi Makanan dengan Kontaminasi Bakteri Escherichia Coli dalam Makanan di Warung Makan Sekitar Terminal Borobudur, Magelang. J Kesehat Masy E-J. 2015 Mar 2;3(1):549–58.

Fadhila MF, Wahyunigsih NE, Darundiati YH. Hubungan Higiene Sanitasi dengan Kualitas Bakteriologis pada Alat Makan Pedagang di Wilayah Sekitar Kampus Undip Tembalang. J Kesehat Masy E-J. 2017 Dec 13;3(3):769–76.




DOI: http://dx.doi.org/10.12928/kesmas.v13i1.8683

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.


Kes Mas: Jurnal Fakultas Kesehatan Masyarakat 
ISSN 2620-2999 (online) | 1978-0575 (print)
Universitas Ahmad Dahlan
Kampus III UAD
Jln. Prof. Soepomo, Janturan
Yogyakarta 55164, Indonesia
Email: ph@uad.ac.id or kesmas@journal.uad.ac.id

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License

View KesMas Stats