Effect of Time and Reaction Speed on Making Liquid Soap in Terms of Viscosity and Density Values

Erna Astuti, Aster Rahayu, Endah Sulistiawati

Abstract


Soap is a product from the hydrolysis of fats into fatty acids and glycerol under alkaline conditions, known as the saponification process. Many factors affect the saponification process to produce liquid soap with proper quality, including viscosity and density values. Saponification time and stirring speed are factors that affect the soap quality to be observed. Using strong bases and strong acids from electrolysis machines as well as coconut oil as a natural comperland are the innovations in this study. The results obtained are liquid soap in accordance with SNI 06-4085-1996, where the expected density ranges from (1.01-1.10 gr/cm3) and viscosity (400-20000 cP). Based on the current results, the most optimal results in accordance with SNI 06-4085-1996 are 24 hours for saponification time and stirring for 40 minutes, with a density of 1.083 gr/ml and viscosity of 482.0755 cP.

Keywords


Minyak kelapa; Sabun; Saponifikasi; Viskositas

Full Text:

PDF

References


R. Hasibuan, F. Adventi, R. P. Rtg, Pengaruh Suhu Reaksi, Kecepatan Pengadukan Dan Waktu Reaksi Pada Pembuatan Sabun Padat Dari Minyak Kelapa (Cocos Nucifera L.). Jurnal Teknik Kimia USU, Vol. 8, No. 1, 2019.

P. Naomi, A.M. L. Gaol, and M.Y. Toha, Pembuatan Sabun Lunak dari Minyak Goreng Bekas Ditinjau dari Kinetika Reaksi Kimia, Jurnal Teknik Kimia, 2:42-48, 2013.

N. Paramita, A. Fahrurroji, and B. Wijianto, Optimasi Sabun Cair Ekstrak Etanol Rimpang Zingiber officinale Rosc. var. rubrum dengan Variasi Minyak Jarak dan Kalium Hidroksida, J. Trop. Pharm. Chem, 2:272-282, 2014.

S.P. Perwitasari, Pemanfaatan Limbah Industri Kulit Sebagai Bahan Dasar Pembuatan Sabun, Jurnal Teknik Kimia, Vol. 5, pp. 425-427, 2011.

C. Saleh, D. Tarigan, and R.A. Al-Idrus, Sintesis Sabun Lunak yang Mengandung Polihidroksi dari Minyak Biji Kakao (Theobroma cacao L.), Jurnal Kimia Mulawarman, Vol. 13, pp. 68-72, 2016.

Y. Sinaga, Pemanfaatan Minyak Jelantah dalam Pembuatan Sabun Cair Transparan melalui Proses Saponifikasi KOH dengan Penambahan Essence Kulit Jeruk Nipis (Citrus aurantifolia), Thesis, Politeknik Negeri Sriwijaya, 2014. http://eprints.polsri.ac.id/id/eprint/1004.

M. Renhard, Sabun Pencuci Piring Cair dengan Inovasi Penambahan Ekstrak Aloe Vera sebagai Anti Bakterial yang Bernilai Ekonomis Tinggi. Thesis, Universitas Sebelas Maret, 2016, https://eprints.uns.ac.id/id/eprint/29640.

H. Soehatmo, T.H.P. Brotosudarmo, and L. Limantara, Pemanfaatan Klorofilin dalam Pembuatan Sabun Cuci Tangan Cair, Symbol, Vol.1, No.1, pp. 95-104, 2014.

Susanty and S.A. Yudhistirani, Pengaruh Waktu Ekstraksi Daun Binahong (Anredera Cordifolia (Tenore) Steenis) Terhadap Kemampuan Daya Hambat Bakteri Escherichia Coli Untuk Pembuatan Hand Sanitizer, Konversi, Vol. 7 No.1, pp. 1-10, 2018.

U. N. Uswah, A. Widyasanti, and Rosalinda, Perlakuan Bahan Baku Minyak Kelapa (Coconut Oil) dengan Variasi Konsentrasi Infused Oil Teh Putih (Camellia Sinensis) pada Pembuatan Sabun Cair, Jurnal Keteknikan Pertanian Tropis dan Biosistem, Vol. 7 No. 1, pp 67-77, 2019.

R. Langingi, L. I. Momuat, and M. G. Kumaunang, Pembuatan Sabun Mandi Padat dari VCO yang Mengandung Karotenoid Wortel, Jurnal MIPA Unsrat Online, 2012, Vol. 1 No. 1, pp. 20-23.

T. I. Sari, J. P. Kasih, and T. J. N. Sari, Pembuatan Sabun Padat dan Sabun Cair dari Minyak Jarak, Jurnal Teknik Kimia, 2010, Vol. 17 No. 1, pp 28-33.

E. Widyasari, F. D. Yanuarsyah, and R. N. A. Adinata, Sabun Minyak Jelantah Ekstrak Daun Teh Hijau (Camellia sinensis) Pembasmi Staphylococcus aureus, Bioedukasi: Jurnal Pendidikan Biologi, 2018, Vol. 11 No. 2, pp 68-73.

A. Widyasanti, A. T. Winaya, S. and Rosalinda, Pembuatan Sabun Cair Berbahan Baku Minyak Kelapa Dengan Berbagai Variasi Konsentrasi Ekstrak Teh Putih, Agrointek, 2019, Vol. 13 No. 2, pp 132-142.

A.Widyasanti, A. Y. Rahayu, and S. Zein, Pembuatan Sabun Cair Berbasis Virgin Coconut Oil (VCO) Dengan Penambahan Minyak Melati (Jasminum sambac) Sebagai Essential Oil, Jurnal Teknotan, Vol. 11, No. 11, pp 1-10, 2017.

A, Widyasanti, Y. Qurratu’ain, and S. Nurjanah, Pembuatan Sabun Mandi Cair Berbasis Minyak Kelapa Murni (VCO) dengan Penambahan Minyak Biji Kelor (Moringa oleifera Lam), Chimica et Natura Acta, Vol. 5 No. 2, pp 77-84, 2017.

S. A. Bidilah, O. Rumape, and E. Mohamad, Optimasi Waktu Pengadukan dan Volume KOH Sabun Cair Berbahan Dasar Minyak Jelantah, Jurnal Entropi, Vol. 12 No. 1, pp 55-60, 2017.

F. Nurlina. Attamimi, Rosvina, dan I. Tomagola, Formulasi Sabun Cair Pencuci Tangan yang Mengandung Ekstrak Daun Kemangi (Occimum Basilicum L.), As-Syifaa, Vol. 05, No. 02, pp. 119-127, 2018.

S. Wijana, D. Pranowo, dan M.Y. Taslimah, Penggandaan Skala Produksi Sabun Cair Dari Daur Ulang Minyak Goreng Bekas, Jurnal Teknologi Pertanian, Vol. 11 No. 2, pp. 114-122, 2010.G. Eason, B. Noble, and I.N. Sneddon, “On certain integrals of Lipschitz-Hankel type involving products of Bessel functions,†Phil. Trans. Roy. Soc. London, vol. A247, pp. 529-551, April 1955.




DOI: http://dx.doi.org/10.26555/chemica.v8i1.14722

Refbacks

  • There are currently no refbacks.



Abstracted/Indexed by:

 

 


 
CHEMICA: Jurnal Teknik Kimia
ISSN: 2355-875X (print) 2355-8776 (online)
Organized by Department of Chemical Engineering - Universitas Ahmad Dahlan
Published by Universitas Ahmad Dahlan
Website: http://journal.uad.ac.id/index.php/CHEMICA
Email 1: chemica@che.uad.ac.id
Email 2: agus.aktawan@che.uad.ac.id
 


View CHEMICA stat

Lisensi Creative Commons

This work is licensed under a Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.